VEDINĖS MITYBOS TRADICIJA

Sena išmintis teigia: „Sveikame kūne – sveika siela”. O sveikas kūnas pirmiausia asocijuojasi su fiziniu aktyvumu ir sveika mityba.

Norisi pastebėti, kad „sveika mityba” yra labai skirtingai apibūdinama pagal tai: kam ji skirta, kokiu tikslu rekomenduotina, kokia teorija grindžiama ir kuriai tradicijai bei filosofinei sampratai atstovauja. Palyginus įvairius sveikos mitybos pasirinkimus, nesunku pastebėti, kad jos gali būti ne tik panašios, bet neretai ir prieštarauja viena kitai. Tad, kuri sveika mityba yra sveikiausia ar bent jau sveikesnė? Panašu, kad sveikos mitybos variantų įvairovėje esminis dalykas yra ne mitybos sveikumas, o asmeninė nuostata, įsitikinimas ir simpatija (neretai ir fanatizmas) tradicijai ir filosofijai, kuria ji yra grindžiama. Juk sportininkas kultūristas, besimaitinantis pagal griežtą valgiaraštį ir skaičiuojantis kiekvieną kaloriją, teigia propaguojąs sveiką mitybą, nes atsisako daugelio nesveikų produktų, tačiau didelis kiekis mėsos ir kiaušinių yra neatsiejama jo valgiaraščio dalis. Merginos, siekdamos numesti kelis papildomus kilogramus, taip pat griebiasi sveikos mitybos, kuri, tarkim, apsiriboja daržovėmis ir kasdiene šviežių kopūstų sriuba. Tuo tarpu žaliavalgystės atstovas, matydamas pastarųjų sveikos mitybos įpročius, gali likti nustebęs tokiu organizmo maitinimu. O kitus galbūt stebina žaliavalgio meniu? Kiekvieno iš jų sveikos mitybos koncepcija pagal siekiamus tikslus, keliamus reikalavimus ir gyvenimo būdą yra savaip teisinga. 

Kaip taisyklė, dažniausiai sveikos mitybos planas pasirenkamas pagal jame esančių produktų poveikį organizmui. Todėl kiekvienos maitinimosi teorijos šalininko sveikos mitybos valgiaraščiai skiriasi. Tačiau yra ir kita, labai sena, sveikos mitybos sistema, kurioje atsižvelgiama ne tik į produktų poveikį organizmui, bet ir organizme vykstančius procesus, apdorojant konkrečius produktus tam tikru laiku. Tai vadinama – vedine mityba. Ši sistema grindžiama natūraliu žmogaus organizmo bioritmu. Kadangi žmogus yra gamtos dalis ir stipriai jos sąlygotas (šiuo atveju nuo sezonų kaitos ir saulės, mėnulio laidos), tai ir virškinimo sistema yra įtakojama metų ir paros laiko. Vadinasi, tam tikru laiku mūsų organizmas vienus produktus apdoroja žymiai geriau, nei kitu laiku. Pagal vedinę mitybą, žiūrima ne tik ką dedame į burną, bet ir kada. 

Šis principas galėtų vienyti visas sveikos mitybos atmainas, kad ir kokie skirtingi produktai jas sudarytų. 

Vedinės mitybos privalumas yra tas, kad vartotinų produktų sąrašas yra labai ilgas, tad jame  nestinga įvairovės. Kitas privalumas - nebūtina atsisakyti daugelio produktų (pvz: saldumynų, miltinių, krakmolingų produktų), tereikia juos valgyti tik tam tikromis valandomis.

 

Pats Dr. Olegas Torsunovas išskiria tokius vedinio maitinimosi (pusryčių) privalumus:

 

"1) Psichinė energija kyla į viršų, ir tai stiprina atmintį, protą ir intelektą.

2) Vos pavalgius atsiranda džiaugsmo pojūtis.

3) Padidėja psichinis ir fizinis aktyvumas pirmoje dienos pusėje.

4) Jeigu sergate chroniškomis ligomis, Jūsų imunitetas, fizinis bei psichinis aktyvumas yra gana silpni, taigi teisinga mityba ryte sugrąžins Jums

 sveikatą.

5) Kai valgomas maistas, atitinkantis rytinę saulės padėtį ir laiką, jis lengvai suvirškinamas ir neišeikvoja dienos veiklai būtinų jėgų.

6) Teisinga rytinė mityba nereikalauja jėgų atstatymo po valgio, todėl atsiranda daugiau laiko veiklai.

8) Ji gydo depresiją ir sunkius imuninės veiklos sutrikimus.

9) Ji taupo laiką, nes maistas paruošiamas greitai.

10) Ir dar teisinga rytinė mityba keičia charakterį, priduodama žmogui optimizmo ir gyvenimo džiaugsmo."

Toliau pateikiamas Dr. Olego Torsunovo maisto produktų sąrašas su optimaliausiu kiekvieno produkto vartojimo laiku. Lentelę sudaro tik satviniai produktai, todėl joje nerasite mėsos, žuvies, kiaušinių, svogūnų, česnakų ir grybų. Tiems, kurie negali gyventi be šių produktų, aptariamas  ir „nevartotinų” produktų vartojimo laikas.

Pradėti reikėtų nuo to, kad visada geriau rinktis tuos produktus, kurie atitinka metų laiką. (Pvz.: vasarą – švieži vaisiai, žiemą – džiovinti. Vasarą – viršžeminės daržovės, žiemą – požeminės arba tos, kurios išsilaiko per žiemą pvz.: kopūstai).

PUSRYČIAI. Pusryčių metu vartojami rauginto pieno produktai (kefyras rekomenduojamas tik vasaros metu) ir daugelis vaisių rūšių, uogos, riešutai, saldūs prieskoniai, medus, uogienė, cukrus. Anksti ryte galime drąsiai pasilepinti ir saldainiais, desertais, ledais, šokoladu (geriau pieniniu) bei visais kitais saldumynais (iki 8 val. ryto). Tačiau į pusryčių meniu neįeina bandelės, pyragaičiai, tortai ir visa kita, ko sudėtyje yra grūdinių produktų, miltų. Pagal šią sistemą, daugeliui  įprasti sumuštiniai, trapučiai, dribsniai su pienu, košės yra pats didžiausias nusikaltimas savo kūnui ir protui. Nebus didelės klaidos, jei pusryčiams pasirinksite grikius, nes tai yra vienintelės kruopos, kurios virškinamos lengvai, tarsi daržovės ir nepriskiriamos grūdinėms kultūroms.

PIETŪS. Prieš pietaujant, patartina atsigerti vandens ar arbatos, kad nereikėtų gerti valgio metu arba iškarto pavalgius, nes vanduo tarsi atskiedžia virškinimo sultis skrandyje ir taip sulėtina ir apsukina virškinimo procesą. Pietų metu reiktų rinktis šviežias salotas, troškinius, sriubas, kuriuos galima valgyti kartu su duona. Tik pietų metų (12-13val) galima valgyti patiekalus su grūdiniais ir ankštiniais produktai, miltinius kepinius bei bulvių patiekalus. Papietavę jau galite  pasilepinti desertu: bandele, pyragaičiu ar ne itin saldaus torto gabalėliu (su sąlyga, kad jis atsidurs skrandyje  bent penkiolika minučių iki 13 valandos).

Pietų metas turi sutapti su aukščiausiu saulės pakilimo tašku. Kaip tik tuo metu mūsų organizmas yra energingiausias ir pasižymi geriausiomis maisto virškinimo savybėmis. Taigi, jei mėgstate mėsą, žuvį, kiaušinius ir kitus sunkiai virškinamus produktus, kurių nerasite sąraše, tai valgykite juos tik per pietus, saulei esant pačiame dangaus viduryje.

VAKARIENĖ. Jos metu (apie 18val) geriausiai tinka troškintos daržovės (viršžeminės), daržovių sriubos, riešutai, grikiai, sviestas. Visiškai netinka pomidorai, bulvės, saldumynai, grūdiniai, ankštiniai ir rūgštaus pieno produktai. Žinoma, reikėtų atsisakyti ir mėsos, žuvies, kiaušinių.

Likus valandai ar dviem iki miego, pasigaminkite pieno kokteilį: karštas virintas pienas, liepų medus arba truputėlis cukraus, prieskoniai. Šis gėrimas ne tik suteiks sotumo jausmą, nuslopins norą sočiai prisivalgyti prieš pat nakties poilsį, bet ir garantuos gerą, ramų miegą.

Pieno vartojimas griežtai ribojamas. Jis vartojamas tik mėnulio metu (nuo saulėlydžio iki saulėtekio). Atlikti tyrimai, įrodantys, kad pienas visiškai netinkamas suaugusio žmogaus organizmui, yra absoliučiai teisingi, jei pienas yra vartojamas dienos metu!Nakties metu pienas tampa vaistu.

Tarp pagrindinių patiekalų, užkandžiams rinkitės mėgstamus produktus iš sąrašo pagal vartojimo laiką. Turbūt pasigedote svogūnų ir česnakų? Vedinėje mityboje šios dvi daržovės yra vartojamos tik kaip vaistas, o ne maisto produktas.

Faktas: vedinės tradicijos mityba žmonės pasikliauja jau daugiau nei 5000 metų. Jei ji būtų  kenksminga, žalinga ar neveiksminga, jau seniai būtų užmiršta ir išnykusi.

Straipsnio autorė teigia, kad ji savo virtuvės neįsivaizduoja be prieskonio ASAFETIDA:

„Šis prieskonis sugrąžino į mano virtuvę bei valgiaraštį labai sveikų patiekalų ir produktų, kuriuos buvau jau „palaidojusi”, kaip nevirškinamus (ankštiniai, bulvės, rauginti kopūstai bei įvairūs sunkiau virškinami patiekalai).

Asafetidos prieskonio milteliai yra tarsi  šimtą kartų stipresnis virškinimo fermentas „Mezym forte”.

Ar kada nors po cepelinų ar kugelio jautėtės taip, tarsi būtumėte suvalgę lėkštę šviežių salotų? Ne? O su šiuo prieskoniu būna būtent taip.“

 

OPTIMALUS MAISTO PRODUKTŲ VARTOJIMO LAIKAS

Reikėtų turėti omenyje, kad mūsų laikrodis, rodantis vidurdienį (12val.) nesutampa su saulės aukščiausio taško laiku.

Tikrasis vidurdienis pagal saulės laidą Lietuvoje yra maždaug 12.40 val. žiemos laiku ir apie 13.40 val. vasaros laiku.

 

PIENO PRODUKTAI:

Pienas 19-7 val.

Sviestas 6-19 val.

Riaženka, grietinė 7-19 val.

Kefyras, jogurtas 8-16 val.

Varškė 9-18 val.

Sūris 9-19 val.

Rūgpienis 10-16 val.

 

PRIESKONIAI:

Pankolis 5-21 val.

žvaigždanyžis tikrasis (badijonas),vanilė 5-17 val.

Cinamonas 6-17 val.

Žaliasis kardamonas 7-21 val.

Kmynai 7-18 val.

Imbieras 10-17 val.

Indiški kmynai 10-16 val.

Kurkuma (ilgoji ciberžolė) 10-17 val.

Lauro lapai, aguonos 10-15 val.

Mango milteliai 10-17 val.

Šambala vaisiai 10-14 val.

Asafetida 11-17 val.

Gvazdikai, kalindži sėklos 11-18 val.

Juod. ir gelton. garstyčios, raudoni aštrieji pipirai, paprika 11-14 val.

Kalendra, muskato riešutas, čili 11-16 val.

Kvapieji pipirai 11-19 val.

Juodieji pipirai 11-15 val.

 

VAISIAI, UOGOS:

 Razinos 6-21 val.

 Agrastai 6-18 val.

 Datulės 6-19 val.

 Džiovintos slyvos 6-17 val.

 Abrikosai, kuraga, slyvos 7-16 val.

 Bananai 7-20 val.

 Vynuogės 7-18 val.

 Persikai 7-15 val.

 Juodieji serbentai 7-20 val.

 Churma, obuoliai 7-19 val.

 Vyšnios, kiviai, mango 8-16 val.

 Kriaušės, avietės 8-19 val.

 Žemuogės, šaltalankių ir erškėtrožių uogos 8-18 val.

 Ananasai 9-15 val.

 Mandarinai, melionai 9-16 val.

 Gudobelė 10-21 val.

 Granatai, putino uogos 10-18 val.

 Braškės 10-16 val.

 Arbūzai 11-17 val.

 Greipfrutai 11-15 val.

 Citrinos, raudonieji serbentai 11-16 val.

 

ALIEJAI:

Alyvų 9-18 val.

Saulėgrąžų 9-16 val.

Sojų 10-16 val.

Garstyčių, kukurūzų 11-15 val.

 

RIEŠUTAI, SĖKLOS:

Pistacijos 6-19 val.

Graikiški ir braziliški riešutai 7-20 val.

Migdolai 7-19 val.

Sezamas 7-18 val.

Kedro riešutai 8-20 val.

Saulėgrąžos 9-17 val.

Arachisas 9-18 val.

Lazdyno, kešju riešutai 10-17 val.

Moliūgų sėklos 11-16 val.

 

DARŽOVĖS, ŽALUMYNAI:

 Morkos, cukinijos 9-19 val.

 Salierai, melionai 9-16 val.

 Patisonai 9-20 val.

 Aguročiai 10-20 val.

 Agurkai 10-18 val.

 Burokai, moliūgai 10-19 val.

 Ridikėliai, ropės 10-17 val.

 Krapai, baklažanai, kalafiorai 11-16 val.

 Bulgariški pipirai, arbūzai 11-17 val.

 Petražolės, špinatai, baltagūžiai kopūstai 11-18 val.

 Salotos 11-20 val.

 Bulvės, pomidorai, ridikai 11-15 val.

 

GRŪDINIAI IR ANKŠTINIAI 11-14 val.

 

KITI PRODUKTAI:

 Gėlių medus 5-16 val.

 Liepų medus 12-20 val.

 Grikių medus 7-18 val.

 GRIKIŲ KRUOPOS 8-20 val.

 Mung-dalas 10-15 val.

 

Tekstas: Pagal Dr. Oleg Torsunov. Nuotrauka: www.detroitevolution.com

 www.manosambala.lt

Neturite teisių komentuoti

   

Ekologija, sveiki produktai. Įmonės

   
   
   
© SU university