VELYKŲ VAIŠĖS

Kiekvienas žino, kad ant Velykų stalo karaliauja margučiai. O kas dar? Kuo vaišinti vaikus ir visus artimuosius? Velykos turi savitas tradicijas. Skubame priminti visoms šeimininkėms kelis intriguojančius patiekalų receptus.

Velykinė „PASCHA“

  • 4 kiaušiniai;
  • 1kg. riebios varškės;
  • 160g.sviesto;
  • 4valg.šaukštai grietinės;
  • 1 stiklinė uogienės sirupo;
  • 100g. razinų;
  • Vanilės;
  • Cukraus pagal skonį.

Pertrinkite varškę per sietelį. Išsukite kiaušinius su nedideliu cukraus kiekiu ir sumaišykite su varške. Sudėkite tirpintą sviestą, grietinę ir razinas į varškės masę. Supilkite sirupą nuolat maišant masę. Formos vidų išklokite marle, sukrėskite masę ir kuo nors sunkiu prislėkite. Laikykite 10-12 valandų šaldytuve. Išimkite “pascha” iš formos, papuoškite ją cukatomis ir riešutais.

Velykinės musmirytės

  • 10 kaiušinių (galima putpelių)
  • 10 nedidelių, gražių pomidorų
  • Salotų lapų
  • Truputį grietinės ar natūralaus jogurto
  • Marinuotų grybų (nebūtinai)
  • Tarkuoto sūrio (nebūtinai)

Kietai išvirkite kiaušinius, nulupkite, atsargiai nupjaukite truputį iš vienos pusės, kad galima būtų sustatyti lėkštėje. Iš pusiau perpjautų pomidorų darykit kepurėles “grybukams”. Grietine ar jogurtu darykite taškelius “musmirytėms”, patiekalą puoškite salotų lapeliais ar kitais žalumynais. Galima atsargiai išimti kiaušinio trynius juos pertrinti su kapotais marinuotais grybais, tarkuotu sūriu ir majonezu. Mase farširuoti kiaušinius ir uždėti žaismingas kepurėles iš pomidorų.

Pavasariu kvepiančios salotos su salierais

  • 2 nedideli obuoliai
  • Saliero stiebas
  • Saujelė besėklių razinų arba žaliųjų vynuogių
  • Saujelė graikinių riešutų
  • 2 šaukštai majonezo
  • Šaukštelis citrinų sulčių
  • Pagal skonį druskos
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Obuolius nuplaukite, perpjaukite per pusę ir pašalinusi sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais. Salierus supjaustykite smulkiais pusžiedžiais. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir stambiai sukapokite. Jei į salotas bersite razinų, jas pamirkykite, jei vynuoges – perpjaukite per pusę. Salierus, obuolius, vynuoges – gerai sumaišykite. Paruoškite užpilą: sumaišykite majonezą, citrinų sultis, druską, maltus juoduosius pipirus ir apliekite salotas. Tiekite suformavusi dailies bokštelius.

Įdaryti kiaušiniai

  • 8 kiaušiniai
  • Po 2 šaukštus majonezo
  • Po 2 šaukštus grietinės
  • Šaukštas krienų
  • Pagal skonį druskos
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Saujelė tarkuotos mocarelos
  • 50ml plakamosios grietinėlės

Įdarui ir papuošimui:

  • 50g lašišų
  • Keli svogūnų laiškai
  • 2ridikėliai
  • 4alyvuogės
  • Vytinto kumpio juostelė
  • Kelios šakelės šviežių krapų
  • Gabalėlis raudonos saldžiosios paprikos
  • 50g marinuotų kalmarų

Kietai virtus kiaušinius nulupkite, perpjaukite per pusę, trynius išimkite ir sumeskite į plakimo indą. Ten pat krėskite grietinę, majonezą, berkite smulkiai tarkuotą mocarelą. Kiaušinių trynius pagardinkite krienais, šviežiai maltais juodaisiais pipirais, pagal skonį pasūdykite ir plakite elektriniu plakikliu. Grietinėlę išplakite iki standumo, atsargiai įmaišykite į kiaušinių trynių masę. Šaldytuve įdarą atvėsinkite.Tada įdarykite kiaušinius. Kiaušinius papuoškite skirtingai: lašišomis, ridikėliais, smulkinta paprika, kalmarais, vytintu kumpiu, alyvuogėmis.

Žinoma, vaišinkite ir  kitaip įdarytais kiaušiniais, “velykine boba”, velykine pyne, keptu kumpiu, įvairiausiais velykiniais sausainiais, sūriais, alyvuogėmis, degustuokite vynus ir frappe…Puoškite stalą  žalumynais, mažais mielais viščiukais, spalvotomis žvakėmis. Skanaukite ir mėgaukitės retomis akimirkomis pabūti drauge. Dosnių Velykų!

Tekstas ir nuotraukos: Dominika Novickienė

Neturite teisių komentuoti

   

Buitis. Įmonės

   
   
   
© SU university