KETURI SALDŪS RECEPTAI KIEKVIENAI LAPKRIČIO SAVAITEI

Lapkritis. Kokias asociacijas jums kelia šis mėnuo? Tikėtina, kad tarp to, kas pirmiausia atėjo galvon, buvo tokie ne itin pakiliai nuteikiantys žodžiai kaip „niūru“, „darganota“, „pilka“, „lietus“, „Vėlinės ir Visi Šventieji“...Apibendrinant, turbūt pasakytumėte, kad tai nykiausias metuose mėnuo tarp spalio, kuomet dar galime mėgautis saulės spinduliais ir auksiniais medžių lapais padabinta Bobų vasara, ir gruodžio, kada jau įsileidžiame šventinę nuotaiką, Kalėdoms ruošdamiesi ir jų laukdami. Bet argi lapkritis kaltas dėl to, kad jam teko dalia būti tokiu pilku? Liaukimės skųstis ir jį burnoti - viskas šitam pasauly priklauso tik nuo mūsų pačių požiūrio. Štai pažvelkime į amerikiečius – šį niūriausią metuose mėnesį jie pradeda susikurdami sau linksmybes ir švęsdami Helovyną, o užbaigia - šeimos susibūrimu Padėkos vakarienei - jaukiu ir šiltu. Kodėl gi ir mums šito mėnesio nepamilti? Ar pasidarytų blogiau, jei į savo namus įsileistume Helovyną ir padovanotume smagią šventę sau ar kūrybingumo šaltinį savo vaikams, Padėkos pietus ar vakarienę – kaip ypatingą mūsų gestą iš širdies tiems, kurie visada šalia mūsų ir kuriems už tai dėkingumą jaučiame, ir dar surastume bent du vakarus šiame niūriame laike iki kalėdinio sezono pradžios ir visiems netikėtai sušildytume ir pasaldintume jų širdis?

 

Štai jums keturi saldūs receptai paskutiniam rudens mėnesiui praskaidrinti ir palydėti – kad Kalėdų laukimas būtų jaukus ir neprailgtų.

I SAVAITĖ: Šokoladiniai blyneliai Helovyno šventei

Pradėkite lapkritį sukurdami šventę savo mažiesiems – iškepkite šių minkštų ir skanių blynelių tradicinio prancūziškų lietinių recepto pagrindu (arba kitų pagal savo mėgstamą receptą) Helovyno pusryčiams ir drauge su vaikais papuoškite juos linksmais šokoladiniais voratinkliais.

Blyneliams reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 115 g miltų
  • 225 ml pieno
  • 25 g tirpinto sviesto
  • 1 a. š. cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • Aliejaus kepimui

Šokoladiniam kremui reikės:

  • 220 g minkšto sviesto
  • 340 g cukraus pudros
  • 110 g kakavos miltelių
  • 2-4 v.š. pieno

Kaip gaminti:

  1. Blyneliams kiaušinius išplakite su cukrumi ir druska.
  2. Suberkite miltus ir įpilkite truputį pieno, išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
  3. Supilkite likusį pieną ir tirpintą sviestą ir viską išplakite.
  4. Keptuvę patepkite aliejumi ir iškepkite lietinius blynelius iš abiejų pusių.
  5. Kremui išsukite sviestą iki purumo.
  6. Suberkite pusę cukraus pudros ir plakite tol, kol susidarys lygūs purūs “debesėliai”.
  7. Sudėkite likusią cukraus pudrą, kakavos miltelius ir vieną šaukštą pieno ir išplakite iki kreminės masęs. Jeigu masė per daug tiršta, įpilkite papildomai pieno.
  8. Pripildykite konditerinį švirkštą ar maišelį šokoladinio kremo ir papuoškite blynelius. Tegul kiekvienas dalyvaujantis gauna progą padekoruoti! Patiems mažiausiems galite padėti pačios nupiešdamos taškus, kuriuos mažieji sujungę linijomis išgautų voratinklį. Galite pridėti kitų Helovyno detalių, pvz. ir patį vorą. Leiskite fantazijai pasireikšti!

II SAVAITĖ: Itališkas obuolių pyragas (it. crostata di mele)

 

Turbūt daugelis iš mūsų negalime įsivaizduoti darganotų rudens dienų obuolių pyrago, apibarstyto cinamonu ir patiekiamo dar karšto su ledų kauburėliu, kuris dar kepdamas orkaitėje pripildo namus jaukiai sušildančiu kvapu. Garantuojame, ouolių pyragas, iškeptas pagal šį receptą, bus vienas skaniausių jūsų kada nors valgytų obuolių pyragų.

Pagrindui reikės:

  • 1 puodelio šalto sviesto
  • 2 puodelių miltų
  • 1/3 puodelio cukraus
  • 1/2 a.š. druskos
  • 4 a.š. šalto ledinio vandens

Įdarui reikės:

  • 6 rūgščių obuolių (tinka lietuviški antaniniai arba importuojami žalieji Granny Smith veislės)
  • 1/2 puodelio cukraus
  • 1/4 puodelio sviesto
  • 3/4 a.š. cinamono
  • 1/2 .š. muskato
  • 1 v.š. bulvių krakmolo, ištirpinto  1 v.š. vandens
  • Grietinės
  • Cukranendrių cukraus (angl. Raw sugar)

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C .
  2. Pagrindui supjaustykite su peiliu sviestą į kubelius.
  3. Sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite sviestą.
  4. Išmaišykite pirštais iki mažyčių gabalėlių.
  5. Įpilkite vandenį ir išmaišykite. Sustokite maišyti dar prieš masei tampant vienalytei – tebūnie ji su grublėtais gabaliukais.
  6. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę, suspauskite į kvadratą ir padėkite į šaldytuvą, kol gerai atšals - bent valandai ar dviems.
  7. Įdarui nulupkite obuolius ir pašalinkite sėklides. Supjaustykite plonais griežinėliais.
  8. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą tol, kol pradės putoti.
  9. Suberkite cukrų ir pakaitinkite apie 2 minutes, kol cukrus švelniai paruduos.

10.  Sudėkite obuolius ir kepkite tol, kol jie suminkštės, išleis savo sultis ir skystis taps sirupu.

11.  Suberkite cinamoną ir muskatą, gerai išmaišykite.

12.  Supikite vandenyje ištirpintą bulvių krakmolą ir gerai išmaišykite. Pakepkite dar 1 minutę.

13.  Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

14.  Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį tešlos įdėkite atgal į šaldytuvą, o kita dalimi išklokite sviestu išteptą kepimo formą. Spausdamos pirštais suformuokite lygų pagrindą ir kraštus. Jeigu tešla labai kimba prie delnų –  jas „pasimiltuokite“.

15.  Sudėkite įdarą.

16.  Paimkite antrą dalį tešlos ir arba a) pirštais atgnybtais gabaliukais apibarstykite pyrago paviršių, arba b) iškočiokite tešlą į atitinkamą formą, atsargiai užvyniavusios ant kočėlo perkelkite tą gabalėlį tešlos ant pyrago ir tuomet suformuokite „garbanotus“ pyrago kraštus.

17.  Patepkite pyrago paviršių grietine, gausiai apibarstykite cukranendrių cukrumi, įpjaukite 6 - 8 rieves ant paviršiaus, kad leistumėte garui išeiti.

18.  Kepkite iki 180 °C  temperatūros įkaitintoje orkaitėje ir kepkite apie 45-55 minutes.

19.  Prieš ištraukdami iš kepimo formos, pyragą šiek tiek atvėsinkite - nebent nebegalite išlaukti, kol galėsite jo paragauti. Mėgaukitės. Nepamirškite ledų!

III SAVAITĖ: Šokoladiniai „brauniai“ (angl. chocolate brownies)

O koks ruduo be rudeniško vakaro, kvepiančiu sodriu šokoladu? Šokoladinio pyrago gabalėlis ir puodelis mėgstamo šildančio gėrimo priešais židinį yra visa, ko reikia gyvenime tada, kuomet vėjas ir lietus krečia šunybes už lango. Tik užtraukite užuolaidas ir išmėginkite šitą receptą, adaptuotą pagal Hummingbird kepyklos Londone receptą. Šitie šokoladiniai „brauniai“ būtent tokie, kokie šokoladiniai „brauniai“ turi būti – stori, tąsūs, viduryje drėgni, su įtrūkusiu, truputį sausu ir traškiu paviršiumi.

Patarimai prieš pradedant:

- Pateiktame recepte riešutai nėra įtraukti, bet galite pridėti graikiškų ar pekano riešutų, jeigu mėgstate. Taip pat galite pagardinti šiuos „braunius“ džiovintomis vyšniomis – jos klasiškai dera su šokoladu. Norėdamos stipresnio šokoladinio skonio, galite įmaišyti į tešlą šokolado traškučių.

- Kadangi šokoladas šiame recepte yra pagrindinis ingredientas, būtinai naudokite geriausios kokybės šokoladą, kokį tik galite gauti (pvz. 85% kakavos turintį juodąjį šokoladą „Lindt“).

- Itin atidžiai stebėkite kepimo laiką (patikėkite, čia svarbi kiekviena minutė!), kuris užtrikrins, kad pyragas neperkeptų ir neturėtų sausų, kietų, per daug traškių kraštų, o daugiau karameliškumo viduryje – gero šokoladinio „braunio“ esmė yra tąsumas ir drėgnumas!

Reikės:

  • 200 g juodojo šokolado
  • 175 g sviesto
  • 325 g cukraus
  • 130 g miltų
  • 3 kiaušinių

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C.
  2. Ištirpinkite šokoladą ir sviestą garų vonelėje (karščiui atspariame inde virš puodo, kuriame virtų vanduo) ir nukelkite nuo ugnies.
  3. Suberkite cukrų ir gerai išmaišykite.
  4. Vienas po kito įmaišykite kiaušinius – taip, kad masė taptų tanki ir lygi.
  5. Supilkite masę į 33 x 23 x 5 cm kepimo skardą, ištiestą kepimo popieriumi, ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių (ne ilgiau kaip 35 minutes!), arba to, kol paviršiuje susidarys sluoksniai, o viduryje vis dar bus minkšta. Prieš supjaustydamos į norimo dydžio kvadratėlius, visiškai atvėsinkite – tai užtikrins idealiai lygius kraštelius. Pasiduokite šokolado magijai!

IV SAVAITĖ: Moliūgų pyragas

Skaisčią vasaros saulę pilką lapkritį primins maistinių savybių vertingas rausvaplaukis moliūgas, šį sezoną karaliaujantis mūsų daržuose, bet neretai visai nepelnytai mūsų pamirštamas. Šis moliūgų pyragas tiesiog fantastiškai aromatingas ir skanus, o jo pagaminimas amerikietiškajai Padėkos dienai – kuri tradiciškai švenčiama ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį, užtruks tik 15 minučių, jeigu moliūgų tyrę – piurę pasiruošite ir užsišaldysite iš anksto. Sušildykite sužvarbusius ir šypsenas pamiršusius artimuosius, padėkodami jiems už tai, kad  jūsų gyvenime yra.

 

Moliūgų tyrei pasigaminti:

  1. Nuplaukite moliūgo žievelę šaltu ar šiltu vandeniu ir perpjaukite jį į dvi dalis.
  2. Išvalykite moliūgo vidų, pašalindami visas sėklas.
  3. „Išgarinkite“ moliūgą garų vonelėje – tiesiog įdėkite jį į puodą, kurį įstatykite į kitą puodą su vandeniu ir pakaitinkite apie 20-30 minučių ant ugnies.
  4. Švelniai nulupkite moliūgo žievę nuo minkštimo.
  5. Sutrinkite moliūgą iki vienalytės masės.
  6. Supilkite moliūgo tyrę į šaldymo maišelius, išleisdamos kiek įmanoma oro, užklijuokite ir užšaldykite. Taip paruošta ir užšaldyta moliūgų tyrė gali būti naudojama maisto gamiminui net iki vienerių metų.

Pyrago pagrindui reikės:

  • 1 ir ½ puodelio miltų
  • 2 v.š. cukraus
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1/6 puodelio kokosų aliejaus (galite naudoti ir kitą aliejų)
  • 1/3 puodelio šalto sviesto
  • 1/4 puodelio šalto ledinio vandens

Pyrago įdarui reikės:

  • 3 puodelių atšaldytos moliūgų tyrės
  • 3/4 puodelio puodelio cukraus
  • 1 ir ½ a.š.cinamono
  • 1 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 1 a.š. kvapiųjų pipirų
  • 1/2 a.š. malto imbiero
  • 1/2 a.š. druskos
  • 4 didelių kiaušinių
  • 1 ir ½ skardinės saldinto kondensuoto pieno
  • 1/2 a.š. vanilės ekstrakto

Kaip gaminti:

  1. Pagrindui gerai sumaišykite miltus, cukrų ir kokosų aliejų.
  2. Sudėkite į gabaliukus supjaustytą sviestą ir išmaišykite – tik tol, kol susiformuos pupelės dydžio gabaliukai.
  3. Po truputį supilkite vandenį.
  4. Suformuokite iš tešlos disko formos rutuliuką ir suvynioję į maistinę plėvelę atšaldykite pusvalandį šaldymo kameroje.
  5. Išėmę tešlą iš šaldymo kameros, iškočiokite ją į apskritimą ir išklokite juo kepimo skardą – pasistenkite suformuoti gražius „garbanotus“ kraštelius.
  6. Įdarui išplakite moliūgų tyrę, cukrų, vanilės ekstraktą, druską ir kitus prieskonius.
  7. Po vieną įmaišykite kiaušinius.
  8. Plona srovele supilkite ir įmaišykite pieną.
  9. Supilkite masę ant paruošto pagrindo.
  10. Kepkite iki 210 °C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 °C  ir dar kepkite papildomai 45-60 minučių - tol, kol peilis, įkištas į pyrago vidurį, ištraukus lieka švarus.

Patarimai:

- Prieš kepdamos pridenkite pagrindo kraštelius folija, kad apsaugotumėte juos nuo apdegimo.

- Šio pyrago įdaras labai skystas ir lengvai išteka, todėl prieš kepdamos patieskite kepimo popieriaus po kepimo skarda orkaitėje, kad apsaugotumėte ją nuo išsiliejusio įdaro, jeigu taip nutiktų.

- Patiekite pyragą su plakta grietinėle arba ledais!

 

Tekstas: Dominika Novickienė
Nuotrauka: Fickr

Neturite teisių komentuoti

   

Buitis. Įmonės

   
   
   
© SU university