KELIONĖ Į TURKIJĄ

Turkija, o oficialiai – Turkijos Respublika – valstybė, kurią mes, lietuvaičiai, itin dažnai pasirenkame atostogoms. Kodėl keliones i turkija yra išties populiarios? Šis nuotykių ir žinių ištroškusių keliautojų objektas viliote vilioja unikalia kultūra, o šalies savitumą galima pažinti ir pasidomėjus tikrai ne visiems žinomais faktais.

 

Miestai – valstybės veidas

Retas kuris nėra girdėjęs apie Stambulą. Tai didžiausias Turkijos Respublikos miestas. Dėl ploto ir didingos istorijos Stambulas klaidingai laikomas šalies sostine – nors iš tiesų šiuo titulu gali didžiuotis Ankara. Ankstesnysis Stambulo pavadinimas – Konstantinopolis – viso pasaulio gyventojams žinomas dar geriau. Šio miesto gatvėse, menančiose Bizantijos imperijos laikus, alsuoja dvasia, sujungianti dvi skirtingas kultūras: Azijos ir Europos.

 

Minias turistų tiesiog sužavi senovę ir dabartį atspindinti architektūra. Tačiau dar daugiau nuostabos šūksnių sulaukia Didysis Stambulo turgus. Daugiau nei penkis šimtmečius ši vieta vilioja pačių įvairiausių gėrybių prekeivius ir pirkėjus. Net 64 turgaus gatvės, kuriose žvilgsnius kausto keturi tūkstančiai prekybos vietų – tai erdvė išties nepamirštamam pasivaikščiojimui ir puikiam apsipirkimui.

 

Ne mažiau įspūdžių siūlo ir kiti Turkijos miestai. Keliaujant tiesiog būtina aplankyti jau du tūkstančius metų stovinčią Antaliją. Šis kurortinis miestas ne veltui sulaukia milžiniško turistų antplūdžio: čia glaudžiasi Antikos grožį vis dar demonstruojantys pastatų griuvėsiai ir puikiai poilsiui pritaikyti pramogų kompleksai, neregėto grožio paplūdimiai, skalaujami Viduržemio jūros. Turkijos savitumą pasauliui pristato ir Marmaris, Kemeras, Bodrumas, Pamukalė.

 

Maisto atradimai

 

Pažinti šalį galima ne vien vaikštinėjant gatvėmis, bet ir pasitikint kitais savo pojūčiais. Vienas jų – skonis. Turkija gali nustebinti tiek žuvies ar mėsos patiekalų, tiek saldumynų mėgėjus. Verta paminėti svarbų faktą: turkai itin vertina šviežią maistą, todėl gaminamas tiksliai vienam valgymo seansui reikiamas maisto kiekis. Galbūt šeimininkėms tai atrodo papildomas rūpestis, bet šalies svečiai gali mėgautis gardžiais, ką tik pagamintais patiekalais. Įdomi ir dar viena su maistu susijusi vietos tradicija: turkai tiki, jog į namų duris pasibeldęs prašalaitis – siųstas Dievo. Todėl, pasak jų, jis turėtų būti vaišinamas bent tris dienas.

 

Turkija apsupta trijų jūrų, tad gyventojų racione daug vietos užima ne tik mėsa ar vaisiai, daržovės, bet ir žuvis, kitos vandens gėrybės. Šią valstybę garsina ne tik „kebabai“. Nedaug kam žinoma, jog būtent turkai Europai pristatė tokį įprastą gėrimą – kavą. Kelis kartus per dieną patiekiama šviežia, ką tik iškepta duona. Per pusryčius ji gardinama džemais ir sūriais, o vėliau dieną duona valgoma su sriubomis, kitais patiekalais.

 

Turkai mėgsta ne vien kavą, bet ir arbatą. Net jei lauke svilina karštis, vietos gyventojai negali atsispirti puodeliui šio gėrimo. Mėgstantieji stipresnius gėrimus paprastai yra bent jau girdėję apie rakiją – anyžių degtinę. Smaližiai lepinasi riešutų pyragu – baklava, chalva, rožių ir kitokiomis uogienėmis, pudingais, vadinamais „muhallebi“. Šalies svečiams įspūdį taip pat palieka „locum“ – švelnaus skonio želė gabalėliai, padengti cukraus pudra. Turkų virtuvės atradimai neabejotinai plinta po kitus kraštus, įgaudami naujų skonio atspalvių.

 

Gamtos dovanos

 

Turkijos Respublikos plotas didesnis už Lietuvos net 12 kartų. Šiandien užimama teritorija turkai gali didžiuotis ne tik dėl jos dydžio, bet ir pačios gamtos suteikiamų privalumų. Turkija – viena iš nedaugelio pasaulio šalių, galinčių kone visiškai aprūpinti savo gyventojus. Klimatas ir tinkama dirva išaugina grūdų kultūras, tinkamas ir žmonėms, ir gyvuliams. Turkijoje taip pat lengvai auga vaismedžiai, riešutai. Minėta jūrų apsuptis leidžia mėgautis žuvų ir kitų vandens gyvių gausa. Šias gėrybes ir jų produktus (odos gaminius, tekstilę) turkai ne tik naudoja patys, bet ir eksportuoja į kitas valstybes.

 

Šalis įdomi ir natūraliu kraštovaizdžiu. Turkijoje stūkso vienas aukščiausių Europoje – Ararato kalnas. Netoliese tyvuliuoja didžiausias Turkijos ežeras Vanas. Siekiant jį apeiti reikėtų žingsniuoti net 430 kilometrų. Tai – viena gaivių vietų šalyje, kur temperatūra vasarą siekia 35 laipsnius karščio. Nepaprastas panoramas suformuoja ne tik kalnuotas reljefas, bet ir Bosforo, Dardanelų sąsiauriai, poilsiui puikiai pritaikyti paplūdimiai. Verta fotografuoti.

 

Didinga ir ilga istorija, gamtos ypatumai neabejotinai pripažįstami viso pasaulio. Turkija – tai vienas seniausiai apgyventų Žemės kraštų. Čia esama virš dešimties UNESCO saugomų objektų. Todėl aplankyti Turkijos Respubliką smagu tiek pavieniams turistams, tiek keliaujantiems su šeima, vaikais. Išskirtiniai šalies faktai – tai tik mažytė užuomina, dėl kurios ieškantiems nepamirštamos poilsinės keliones derėtų į sąrašą įtraukti ir Turkiją.

 

Tekstas: Žymantė Gudelytė, www.magelanokeliones.lt

Nuotraukos: www.fotolia.com

Neturite teisių komentuoti

   
   
   
   
© SU university